Lista på växter som kan vara giftiga för din hund:
- Björnloka
- Blågröna alger
- Ekollon
- Fredskalla
- Garderobsblomma
- Gladiolus
- Gullranka
- Gullregn
- High Chaparral
- Hästkastanj
- Idegran
- Kottepalm
- Kristi törnekrona
- Kroton
- Liguster
- Lyckoklöver
- Monstera
- Murgröna
- Porslinsblomma
- Rhododendron
- Spikklubba
- Skvätt iväg
- Tuja
- Änglatrumpet
Valpar är kända för att vara nyfikna och oförsiktiga, men även vuxna hundar kan få för sig att tugga i sig något hemma eller i naturen. Innan du tar hem en ny krukväxt eller planterar om i rabatten, låter din hund ta ett bad eller ser lugnt på medan hunden leker med ett ekollon i parken, kan det vara bra att informera sig om potentiella faror som lurar i naturen. Ingen vill såklart att ens hund ska råka illa ut men om olyckan är framme är det fördelaktigt att känna till några vanliga symtom och vad som kan ha orsakat dem. Det viktigaste är alltid att hålla uppsikt över din hunds mående och kontakta veterinär om du skulle känna dig osäker.
Symptom på förgiftning hos hund
Symtom på förgiftning kan innebära allt från klåda, muntorrhet, ökad törst och salivavsöndring till kräkningar, diarré, buksmärta, vinglighet, andningsbesvär och i värsta fall kan symtom som medvetslöshet och kramper uppstå. Symtomen varierar beroende på hur mycket och vilket ämne som hunden har fått i sig av.
Lättare symtom
Många växter har en växtsaft eller olja som kan irritera, bränna, ge utslag eller leda till sveda i mun och svalg men även magbesvär vid större intag. Fredskalla, garderobsblomma, gladiolus, idegran, Kristi törnekrona, kroton, monstera, murgröna, skvätt iväg, tuja är exempel på sådana växter. Den vackert blommande rhododendron kan också ge salivavsöndring, kräkningar, diarré och björnloka kan ge smärtsamma brännskadeliknande utslag.
Liguster kan ge magbesvär och eventuellt andra besvär vid större mängder och den populära krukväxten porslinsblomma är giftig både för hundar och människor.
Allvarligare symtom
När det gäller förgiftning är ofta mängden avgörande för hur allvarliga symtom som uppstår. Det viktigaste är såklart att rådgöra med din veterinär om du tror att din hund har tuggat i sig någonting som skulle kunna vara skadligt för hälsan. Även symtom som diarré och kräkningar kan bli riktigt farliga om det fortgår under en längre tid. Lyckoklöver innehåller en liten mängd oxalater som i värsta fall kan påverka njurarna.
Den vackra änglatrumpeten men även den lite ovanligare spikklubban, kan leda till lättare symtom som muntorrhet, hjärtklappning och oro men även riktigt allvarliga symtom som medvetslöshet och kramper.
Livsfarliga växter för hundar
Blågröna alger är kända för att vara riktigt farliga om din hund skulle få för sig att ta ett bad eller dricka av vattnet under algblomningen. Symtomen kommer snabbt och kan innebära att hunden verkar orolig, darrar, kräks, vinglar eller krampar. Hästkastanjer och ekollon kan man ofta hitta på marken under hösten och kan vara lockande för en hund att plocka upp och leka med.
Skulle din hund får för sig att tugga i sig kastanjen eller ekollonet kan allvarliga symtom innebära kramper, förlamning, stelhet och feber. Den trendiga krukväxten kottepalm har också visat sig kunna ha dödlig utgång om sin hund skulle få för sig att tugga i sig av den.
Kontakta veterinär
Om din hund är dålig eller uppvisar några symtom på förgiftning är det viktigt att kontakta veterinär. Även om du känner dig osäker kan du alltid rådgöra med en veterinär om vilka eventuella åtgärder du bör vidta eller om du bör avvakta. Försök inte själv att framkalla kräkningar hos en hund som du misstänker har ätit av en giftig växt. Ibland kan det ta flera timmar innan symtom visar sig så håll noga uppsikt och kontakta en veterinär om du tror att din hund har fått i sig något olämpligt.