Jag har sett att det är många som vill ta bilder med lång slutartid på dagen, så jag tänkte att jag skulle ta och visa er hur ni ska göra. Det finns lite att tänka på när man ska ge sig in i fotografering med långa slutartider, och det är utrustningen ni använder er av. Ni behöver absolut inte lägga en förmögenhet på att köpa dyra kamerahus och objektiv samt det värsta fjärrutlösarna och filtren, ni får helt enkelt ta och fråga er själva vad ni anser är värt att lägga ut på det. Jag har personligen börjat med billig utrustning för att sedan uppgradera den i takt med att jag har sålt tavlor. Här kommer en lista med saker ni måste ha för att lyckas ta långa slutartider i dagsljus såväl som soluppgång eller vid solnedgång.
  • Kamerahus som man kan ställa till Bulb läge
  • Ett stadigt stativ
  • Fjärrutlösare
  • Filter
  • Beroende på modell av filter kan även adapter ringar samt filterhållare behövas

Stativ

Ett stadigt stativ är jätte viktigt om du vill ha skarpa bilder då du kommer att låta slutaren stå och släppa in ljus under långa tider. Om du inte har ett stativ som står stadigt så kommer det att resultera i väldigt oskarpa bilder. Jag använder mig av Manfrotto stativ då jag gillar stativen dom gör. Jag har två stycken olika stativ från Manfrotto, ett har långt över 20 år på nacken och heter 055B och det har fungerat jätte bra: Ett gammalt, tung och mycket stabilt stativ som idag agerar som reserv ifall mitt andra stativ skulle gå sönder. Det jag använder mig av idag är ett Manfrotto 055XPRO B tillsammans med kulleden Manfrotto 498RC2 och det är en kombination som jag är mycket nöjd med, det är möjligvis kulleden som jag kommer att byta ut framöver. Jag kommer snart skriva mer om detta stativ i ett separat inlägg som du kommer hitta här.

Fjärrutlösare

Utan fjärrutlösare kommer du inte att kunna ta bilder med längre slutartid än 30 sekunder utan att få skaknings oskärpa i bilderna då det krävs att du håller kamerans slutarknapp nedtryckt under tiden för exponeringen, och att trycka på kamerans knapp och hålla den nedtryckt i 31 sekund - 8 minuter eller vad ni kommer få för slutartider är inte ens att tänka på. Här finns det ett stort utbud att välja mellan, allt från en hundralapp till flera tusenlappar. Jag började med en väldigt simpel trådad fjärrutlösare från ebay som bara hade en knapp att trycka på och hålla nedtryckt under exponeringen och det fungerade väldigt bra. Idag använder jag Phottix Aion Wireless Remote och den köpte jag av lite olika anledningar:
  1. Den är trådlös vilket gör att jag kan fotografera mina splashbilder utan att någon behöver stå och kasta vätskan då jag kan sköta det själv samtidigt som jag tar bilderna.
  2. Den har en display som visar tiden för exponeringen, så jag behöver inte stå och kolla på kameran, alt på en timer på telefonen utan allt finns direkt på fjärren.
  3. Den har inställningar för att göra Time lapse filmer med mera.
  Även detta kommer jag att skriva ett separat inlägg om som ni kommer att hitta här. Under tiden kan ni kolla min unboxing av denna fjärr här.

Filter

Vilka filter för långa slutartider? Jag återkommer till samma sak som dom ovanstående delarna, det är helt och hållet upp till dig själv och hur mycket du känner att du vill lägga ut på filter. Jag började med ett lite billigare Hoya ND 400 filter (9 steg) som kostar några ynka hundra lappar. Jag var mer än nöjd med det när jag köpte det, det var lite som att flytta hemifrån första gången 😉 Äntligen kunde jag själv ta bilder med långa slutartider i dagsljus. Min första setup var en Canon 550D med kit objektivet 18-55 och Hoya ND400. Men när jag sedan uppgraderade till en Canon 5D Mark II och Canon EF 17-40 så behövde jag ett större filer och då började jag läsa om lite olika filter och det slutade med att jag köpte ett B+W ND110 (10 steg), och jag använde det under en tid. Det var ett filter med skruvgänga som man skruvar på objektivet, men med tiden blev jag lite trött på färgsticken som det filtret gav (Bilderna blev väldigt gula, och visst går det att fixa till i efterbehandlingen men det är lite pill med det). Jag ville även gå över till ett filtersystem som har halvtonade filter så jag kunde balansera ljuset i bilderna bättre, alltså för att mörka ner himlen så den blir ungefär lika ljus som förgrunden som oftast är mörkare än himlen. Läs mer om filter här

Filter och vad dom gör för bilden

Vad gör nu dessa filter för bilden, och hur kan man få långa slutartider med hjälp av ett filter? Jag var ute en snabb sväng tidigare idag för att ta lite bilder för att ha något att visa här i detta inlägg. Nu var jag ute mitt på ljusa dagen, runt 11 tiden och det är absolut inte de mest charmiga bilder, men för att ni ska få en liten inblick över varför jag föredrar ett filtersystem där jag kan använda halvtonade filter för att få himlen i balans med ljuset i förgrunden. Här kommer det en bild som jag valde att exponera efter förgrunden utan att bränna ut något större parti där, vilket resulterar i att himlen är helt bränd, det finns ingenting att hämta där, och om jag nu skulle sätta på ett 9-11 steg filter för att få ner slutartiden här så skulle det resultera i att himlen kommer se lika ut på den bilden med lång slutartid. EXIF: Manuellt läge ISO50 f/16 1/10 _L6B0085 Om jag fortsätter på exakt samma inställningar som bilden ovan, men istället sätter på ett halvtonat 3 stegs filter med mjuka kanter så blir resultatet så här _L6B0083 Och härifrån tycker jag mig vara nöjd med balanseringen av ljuset. Jag har bra ljus i förgrunden och även i himlen, så här sätter jag i nästa filter i hållaren, och det är ett 11 stegs filter och resultatet blir då följande EXIF Bulb läge ISO50 f/16 3 minuter och 20 sekunder _L6B0084

Hur vet man hur lång slutartiden blir med ett filter?

Nu kanske ni undrar hur man ska veta hur länge man ska hålla inne knappen för att få en bra exponering, och här finns det bra hjälp att hämta gratis! Jag använder mig av en telefon med Android som operativsystem och här finns det en bra app jag använder för att spara tid och inte behöva stå och räkna ut slutartiden själv. Jag har provat lite olika appar, men jag har verkligen fastnat för en som heter Exposure Calculator Det finns givetvis även appar för iPhone och Windows phone också, men där får ni leta er fram själva då jag inte har någon större koll på utbudet. När kameran är uppställd på stativet och du har en exponering som du tycker ser bra ut i form av information i förgrund och himel så kollar du vilket ISO du har, vilken bländare och vilken slutartid du har. I mitt fall enligt bilderna ovan så var det som sagt ISO50 f/16 1/10 och så använder jag mig av ett 11 steg filter, så då fyller jag i allt detta i Exposure Calculator och det ser då ut så här. Screenshot_2014-08-23-20-57-26 Detta är väl allt du behöver veta för att komma igång med att fotografera bilder med lång slutartid i dagsljus, skymning eller gryning. Tån